Voordelen van gelijkvloers wonen

shutterstock_211113952

Vraag een willekeurige persoon op straat hoe een standaard huis eruitziet, en vrijwel iedereen komt met een vergelijkbare beschrijving. Een entree, een toilet, een woonkamer met aangrenzende keuken, een trap naar de bovenverdieping waar de slaapkamers en badkamer te vinden zijn. Misschien ook nog een trap naar boven om de zolderverdieping te bereiken. In onze beeldvorming bestaat een normaal huis vrijwel altijd uit verschillende woonlagen. Toch is een dergelijk huis niet voor iedereen ideaal.

Geen trappen

Wie slecht ter been is, is niet gebaat bij een huis waar hij veel trappen moet lopen. Dit geeft een extra belasting en kan aanleiding zijn voor een verergering van de gezondheidsklachten. Met een traplift is dit binnen de perken te houden, maar zeker als het slecht ter been zijn een permanent karakter heeft, is het beter om te zoeken naar een gelijkvloerse woning. Een gelijkvloerse woning, het liefst ook zonder onnodige drempels, is bij uitstek geschikt voor ouderen die moeite hebben met voortbewegen en voor mensen die gebruik moeten maken van een rolstoel. Dat gelijkvloers wonen voor deze mensen duidelijke voordelen biedt, kan eenieder begrijpen. Maar ook voor mensen die geen problemen met voortbewegen hebben, kan gelijkvloers wonen voordelig zijn.

Energiekosten

Warme lucht stijgt. Dit is een bekend verschijnsel. Wie op een plek woont waar het regelmatig erg koud is, of waar veel wind staat, zal vaker de verwarming aan hebben staan. In een woning met meerdere verdiepingen zal een groot deel van de verwarmde lucht stijgen, juist naar die verdiepingen waar het minder hard nodig is. Wie gelijkvloers woont, zal de ruimtes waarin hij verblijft, sneller op kunnen warmen en zo besparen op energiekosten. De warme lucht blijft in de ruimtes waar het opgewekt wordt en nodig is.

Traplopen is voor de meesten van ons zo normaal, dat we er eigenlijk niet bij stilstaan hoe gevaarlijk het kan zijn als je slecht ter been of gewoon onvoorzichtig bent. Jaarlijks moeten er ongeveer 100.000 ouderen behandeld worden vanwege een valongeluk in en om het huis. Een groot deel van deze 100.000 komt ten val tijdens het traplopen. Niet alleen ouderen lopen risico. Het is niet voor niets dat verantwoordelijke ouders in de eerste levensjaren van hun kind alle trappen voorzien van traphekjes. Dit probleem verdwijnt als je kiest voor een gelijkvloerse woning. Natuurlijk mag je je kind niet uit het oog verliezen, maar de kans op ernstige ongevallen is in een gelijkvloerse woning aanzienlijk kleiner.

Huishoudelijke taken

Een ander voordeel van gelijkvloers wonen ligt in het feit dat huishoudelijke klussen zoals stofzuigen en dweilen veel gemakkelijker en sneller kunnen gebeuren. Het is niet langer nodig om een stofzuiger of een emmer sop de trap op of af te tillen. Vooral voor de wat ouderen kan dit een behoorlijke belasting betekenen.

Al met al zijn er een aantal voordelen van gelijkvloers wonen op te noemen. Voor diegenen die vanwege bewegingsproblemen een gelijkvloerse woning nodig hebben, zijn ze evident.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *