Hoe maak ik mijn woning geschikt voor 65 plus?

shutterstock_301216427

Mensen bereiken door de jaren heen steeds een hogere leeftijd. En ouderdom komt vaak met gebreken. Toch zien veel senioren het niet zitten om afhankelijk te worden van anderen of om in het slechtste geval in een verzorgingshuis terecht te komen. Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, is er een aantal aanpassingen die u in uw woning kunt aanbrengen, zodat de woning geschikt is voor 65-plussers.

De slaapkamer

Het meest ideale zou zijn om de slaapkamer op de begane grond te hebben. Dit geldt zeker voor senioren die wat moeilijker ter been zijn, maar ook voor ouderen die nog prima kunnen lopen, brengt deze aanpassing extra comfort met zich mee. Wanneer u een koopwoning bezit, zou u kunnen overwegen om een kamer die u niet heel vaak gebruikt of een garage om te bouwen tot een slaapkamer. Wanneer u een huurwoning bezit, is het raadzaam om te overleggen met de verhuurder of de woningstichting om te zien wat de mogelijkheden zijn. Behoort een slaapkamer op de begane grond niet tot de mogelijkheden? Dan zou een traplift uitkomst kunnen bieden.

Het toilet

Gaan zitten en weer opstaan wordt steeds lastiger naarmate u ouder wordt. Om deze bewegingen te vergemakkelijken, kunt u kiezen voor een hoge(re) toiletpot. Ook kunt u voor een hogere toiletzitting kiezen. Met deze optie is het verbouwen van het toilet niet nodig. Om het uzelf makkelijker te maken, kunt u steunbeugels aan de muren (laten) bevestigen. Dit vergemakkelijkt het gaan zitten en opstaan ook in grote mate.

De badkamer

Er zijn meerdere aanpassingen in een badkamer te bedenken waardoor dit vertrek veiliger en geschikter wordt voor senioren. Denk bijvoorbeeld aan anti-sliptegels of aan een anti-slipcoating op de badkamervloer, waardoor de ondergrond minder glad wordt en de kans op uitglijden verkleint. Ook rondom het bad en/of de douche kunnen beugels worden bevestigd voor extra steun, zodat het in- en uitstappen comfortabeler wordt. De kranen zouden kunnen worden vervangen door kranen met slechts een hendel; de zogenaamde eengreepsmengkranen. De hendel is makkelijk en licht te bedienen. Ideaal voor wanneer u minder kracht in de handen hebt.

De keuken

Ook in de keuken kunt u eengreepsmengkranen in laten bouwen. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar de indeling van de keuken. Hoe kunt u deze inrichten, zodat er niet gebukt hoeft te worden om iets te pakken? Zorg ook dat uw spullen niet hoog staan. Laat de keukenkastjes plaatsen op een hoogte die voor u geschikt is. Het is eventueel ook mogelijk om een afwasmachine op hoogte te laten plaatsen, zodat u niet hoeft te bukken om deze in- en uit te ruimen. Zorg verder voor laden die soepel open en dicht gaan en voorkom dat uw spullen ver achterin kastjes komen te staan, waar u lastig bij kunt.

Tot slot

Soms kunnen kleine, relatief goedkope aanpassingen al veel verbetering bieden in de woning. Wanneer er sprake is van een verbouwing, komt daar een groter financieel plaatje bij kijken. Het is aan te raden om in dit geval contact op te nemen met uw bank en eventueel met een seniorenadviseur. Deze bekijken samen met u welke opties er zijn om geld te lenen.

One thought on “Hoe maak ik mijn woning geschikt voor 65 plus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *